Waterbesparende kranen, douchekoppen en wc's
Dagelijks gebruik je per persoon ongeveer 119 liter water. Het meeste water gebruik je om te douchen, in bad te gaan of om de wc door te trekken. En daar kun je al met een paar kleine aanpassingen in huis vele liters (warm) water besparen. Goed voor je portemonnee én goed voor de natuur. Want door water te besparen, houd je het grondwater op peil en in het geval van warm water bespaar je ook nog eens energie.
Mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer
Je kunt waterverspilling bij de kraan in de keuken of wastafel tegengaan door de kraan niet verder open te draaien dan nodig is. Thermostatische mengkranen helpen ook. Die geven snel en gemakkelijk water van de juiste temperatuur en daardoor spoelt er minder water ongebruikt weg.
Waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers gebruiken is ook een makkelijke manier om onnodig waterverbruik te beperken.
Een mondstuk zit helemaal aan het uiteinde van je kraan. Deze kun je er vaak makkelijk zelf afdraaien en vervangen. Door bijvoorbeeld een perlator. Die zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal. Daardoor gaat er minder water door de kraan zonder dat je dit merkt. De kracht van de straal blijft namelijk wel even sterk.
Een doorstroombegrenzer is een ring van kunststof die je aan het einde van de kraan of tussen de doucheslang en douchekop plaatst. Deze ring zorgt ervoor dat er minder water door de kraan/douche stroomt zonder dat de kracht van de waterstraal minder wordt.
Het kost een paar euro om een waterbesparend mondstuk of een doorstroombegrenzer aan te schaffen maar dat is zeker de moeite waard.
Een laatste tip: repareer of vervang lekkende kranen. Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel honderd liter water per jaar. Een flinke verspilling dus. Je kunt veel water besparen door oude kranen te repareren (vaak is het kraanleertje versleten) of te vervangen. Moet je de kraan helemaal vervangen? Kies dan meteen voor een waterbesparende kraan.
Let bij het aanschaffen wel op de groene Kiwa ‘laag verbruik’-sticker. Dan weet je zeker dat het artikel daadwerkelijk water bespaart.
Douchekoppen
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Door een waterbesparende douchekop te installeren, bespaar je al snel 7 liter water per douchebeurt.
Er zijn verschillende typen waterbesparende douchekoppen. Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde: een doorstroombegrenzer zorgt ervoor dat er minder water door de douchekop stroomt. In veel installaties wordt er vervolgens lucht aan de waterstraal toegevoegd. Daardoor blijft je douche even comfortabel als een normale douche en voel je geen verschil!
Steeds meer mensen installeren een regendouche. Dit soort douches heeft een veel bredere kop en vaak ook een masserende waterstraal. Regendouches verbruiken al snel twee keer zoveel water (15,9 liter per minuut) als normale douches (8,6 liter per minuut). Maar ook regendouches bestaan in watervriendelijke varianten. Sommige modellen hebben zelfs speciale waterbesparende functies.
Gebruik de spaarknop van je wc
Dagelijks spoelen we bijna 35 liter door het toilet. Het toilet doorspoelen kost gemiddeld 8 liter per keer. Met de kleine knop voor een kleine boodschap is dat nog maar de helft. Door de juiste knop op het juiste moment te gebruiken (de kleine knop voor een kleine boodschap en de grote knop voor een grote boodschap) kun je dus veel besparen.
Een derde van de Nederlanders gebruikt soms of nooit de spoelonderbreker van het toilet. Met de spoelonderbreker kun je de spoeling eerder stoppen door de spoelknop nogmaals in te drukken. Zo bespaar je heel makkelijk water. Heeft jouw toilet geen spoelonderbreker? Dan kun je overwegen om er eentje te installeren.
Daarnaast kun je ook de vlotter lager afstellen zodat er minder water per spoelbeurt wordt gebruikt. Of je kunt een waterstop in het toilet plaatsen. Dit is een gewichtje dat je aan het spoelmechanisme hangt waardoor de spoeling stopt als je de knop loslaat.
Je kunt het watervolume van het reservoir ook eenvoudig zelf verminderen door er een baksteen of een met zand gevuld flesje in te leggen. Hiermee verklein je de inhoud en dus de hoeveelheid water per spoelbeurt.
Ga je een nieuwe wc aanschaffen? Kies dan voor een wc met een klein reservoir: 4 of 6 liter in plaats van de gangbare 9 liter. Je kunt ook kiezen voor een duaflux bediening. Daarmee kun je zelf bepalen hoeveel water er nodig is om goed door te spoelen.