Douche
Evenveel doucheplezier, minder waterverbruik
Het geheim van groots besparen, zit ‘m in kleine aanpassingen
Douchen is heerlijk. Om op te frissen, om de dag mee te starten, om de drukte van ons af te spoelen. Maar hoe douchen we nu heerlijk, zonder dat er onnodig veel water door het doucheputje weg loopt? Het geheim van groots besparen, zit ‘m in kleine aanpassingen.
Hoeveel water spoelt er door het doucheputje?
Per dag gebruiken we in Nederland 129 liter drinkwater per persoon. Daarvan spoelt zo’n 45 tot 80 liter per douchebeurt door het afvoerputje, afhankelijk van onder welke douchekop u staat. Slim douchen is dus een mooie manier om water te besparen.
Hoe douche ik slimmer?
Van korter douchen tot een waterbesparende douchekop gebruiken. Dit zijn onze wijs met drinkwater-tips waarmee u meteen veel water bespaart:
- Douche 5 minuten. De gemiddelde Nederlander doucht 8 minuten. Maar lekker zit ‘m niet in de lengte! Ook een douchebeurt van 5 minuten is heerlijk én bespaart veel water.
- Sla douchebeurten over en gebruik een washandje om u op te frissen. Zo bespaart u water én verzorgingsproducten als shampoo en douchegel. Daarbij is het ook nog eens beter voor uw huid. Tel uit uw winst!
- Gebruik een waterbesparende douchekop. Zo’n slimme douchekop scheelt al snel de helft aan water zónder dat u er iets van merkt.
- Zet de douche wat minder hard. Hoe verder u de kraan opendraait, hoe meer water u verbruikt. Probeer het eens uit: moet de kraan echt zo hard lopen om lekker te douchen?
- Zet de douche uit tijdens het inzepen en haren wassen. Vooral als het in de badkamer warm genoeg is, is een inzeep- of haarwaspauze prima te doen. Kwestie van wennen.
- Zet de douche minder warm of zelfs koud, dan doucht u vanzelf korter.
Waterbesparende douchekop
Douchen doen we niet alleen om schoon te worden. Het is ook genieten. Met een waterbesparende douchekop blijft douchen genieten, terwijl u toch water bespaart. Maar liefst zo’n 20 tot 35 liter per douchebeurt. Maar wat is nu een goede waterbesparende douchekop?
Test uw huidige douchekop
Aan de buitenkant van een douchekop is vaak niet te zien hoeveel water hij verbruikt. Hoe weet u dan hoeveel water uw huidige douchekop verbruikt? Doe de test! Misschien is hij al wel heel zuinig en heeft u geen nieuwe waterbesparende douchekop nodig.
Nieuwe badkamer of badkamer verbouwen?
Dit is het moment om u te laten adviseren over waterbesparing. Waar kunt u op letten bij de aanschaf van een bad? Hoe herkent u een goede waterbesparende douche? En gebruikt de ene wc meer water dan de andere?
Op (de) maat douchen
Een douchewekker of de timer op de telefoon kunnen helpen om niet langer dan 5 minuten te douchen. Maar het kan swingender. Kies een liedje uit onze playlist op Spotify! Vol nummers die maximaal 5 minuten duren. Meezingen mag, maar kijk uit met te enthousiast dansen. Het kan glad zijn…
Emmer onder de douche
Het duurt altijd even voordat de douche lekker warm is. Ongemerkt spoelen er zo heel wat liters drinkwater weg. Best wel zonde. Door een emmer onder de douche te zetten vangt u dit koude water op en kunt u het slim gebruiken. Geef het bijvoorbeeld aan de planten of spoel er de wc mee door.
Repareer sluipende waterverspillers
Drup, drup, drup. Een lekkende kraan klinkt onschuldig, maar kan duizenden liters drinkwater per jaar laten wegspoelen. Genoeg reden dus om een oude kraan te repareren of te vervangen.
Nog meer besparen?
Ja, er is nog meer water te winnen! Hoe? De waterexperts van Vitens zochten het uit. De slimste wijs met drinkwater-tips staan per thema in een handig overzicht. Kies vooral zelf op welk gebied u nog meer wilt besparen: douche, wc, tuin, vaatwasser, wasmachine, zwembad en overig. Alle beetjes samen zorgen voor ons drinkwater van morgen.