- 1 week geleden bijgewerkt.

Waarom Vitens deze zomer niet opriep minder drinkwater te gebruiken

In de zomer stijgt het drinkwaterverbruik. Mensen sproeien de tuin, nemen vaker een douche en vullen zwembadjes. Dit jaar heeft Vitens geen oproepen hoeven doen om extra zuinig met drinkwater om te gaan. Hoe dat zit, leggen we graag uit.
Getekend zonnetje op raam met regendruppels
Het weer was deze zomer afwisselend.

Elke dag vult Vitens grote voorraadkelders met vers drinkwater. Deze voorraad is genoeg voor normaal dagelijks gebruik. Maar op warme en droge dagen gebruiken mensen meer drinkwater. Soms zelfs zoveel, dat het Vitens niet lukt om voorraadkelders genoeg bij te vullen. In dat geval roept Vitens op om extra zuinig met drinkwater om te gaan. Bijvoorbeeld door de tuin even niet te sproeien, kort te douchen en zwembadwater schoon te houden.

Afwisselend weer

In de afgelopen zomer wisselde warm weer zich af met regenbuien en frissere temperaturen. Hierdoor hadden mensen minder behoefte om de tuin te sproeien en zwembadjes te vullen. Het drinkwaterverbruik bleef stabiel en we konden de voorraadkelders genoeg en op tijd bijvullen. Een oproep was dus niet nodig. Toch blijft iedere zomer spannend. Als het volgend jaar wel lange tijd droog en warm is, kan het zo zijn dat Vitens weer vraagt extra zuinig met drinkwater om te gaan.

Het hele jaar door besparen

In de zomer is zuinig omgaan met drinkwater dus belangrijk om voorraadkelders gevuld te houden. Maar ook buiten de zomer moeten we drinkwaterverspilling tegengaan. Door klimaatverandering en bevolkingsgroei staat drinkwater namelijk steeds meer onder druk. Om ook in de toekomst genoeg drinkwater te hebben, moeten we daarom het hele jaar door zuinig zijn met water.

Benieuwd hoe u drinkwater kunt besparen? Bekijk onze tips, van A(fwasmachine) tot Z(wembad).