- 3 weken geleden bijgewerkt.

Hoe bereiden we ons voor op hoog verbruik in de zomer?

In Nederland zijn droge, warme perioden tegenwoordig een vast onderdeel van de zomer. Die perioden zorgen voor druk op onze drinkwatervoorziening. Hoe bereidt Vitens zich voor op piekverbruik? En wat kunnen bedrijven dan verwachten en doen?

Felix van Bavel
Felix van Bavel, Accountmanager Zakelijke Markt bij Vitens

De tuin sproeien, vaker douchen en een zwembadje vullen: in de zomer neemt het drinkwaterverbruik onder consumenten toe. Dit maakt het voor Vitens lastiger om de drinkwatervoorraden op peil te houden. Van april tot september komt ons warmteteam daarom minimaal één keer per week bij elkaar. Verschillende disciplines overleggen dan welke acties er nodig zijn om een goede drinkwaterlevering te kunnen blijven garanderen. Bij hoog verbruik schuiven ook de Accountmanagers aan, zodat zij onze grootzakelijke klanten op tijd kunnen informeren. Bij langdurig hoog verbruik zitten alle Vitens-afdelingen aan tafel. We bepalen dan welke onderhoudsprojecten we kunnen uitstellen, zodat we ons volledig kunnen richten op de waterverdeling.

De impact van drukverlaging op uw organisatie

In de extreme gevallen bij een verbruik van 70% tot 80% meer dan anders moeten we de waterdruk verlagen, wat ook gevolgen heeft voor onze grootzakelijke klanten. “Ziekenhuizen gebruiken veel water, bijvoorbeeld voor dialyse”, vertelt Felix van Bavel (Accountmanager Zakelijke Markt bij Vitens). “De impact van een drukverlaging kan voor hen groot zijn doordat zij dan minder water kunnen afnemen. Dat geldt in economische zin ook voor de industrie. Door een lage waterdruk kan hun productie deels stilvallen.” Felix benadrukt dat het belangrijk is om grootzakelijke klanten op tijd in te lichten. Bij drukverlaging gebeurt dat ook telefonisch, onder andere naar ziekenhuizen. “Dan kunnen zij nog anticiperen en bijvoorbeeld zorgen dat hun reservoirs goed zijn gevuld. In die situaties staat ons team van Accountmanagers op scherp. We helpen elkaar, zodat alle klanten op tijd zijn ingelicht. Dat is prachtig om te zien.”

Als de vraag toeneemt

Accountmanagers gaan bij Vitens regelmatig langs bij grootzakelijke klanten, om samen te kijken naar mogelijkheden voor drinkwaterbesparing. Felix: “Sommige klanten vragen zich af waarom ze water moeten besparen als er zo veel uit de lucht valt. Mijn antwoord is dan dat het weer zomaar kan omslaan. En als consumenten ineens veel gaan sproeien en ze massaal hun zwembadjes vullen, is de vraag naar drinkwater plots heel groot.”

Houd rekening met de piekuren

Er zit een maximum aan de hoeveelheid drinkwater die Vitens op een dag kan produceren. Ook is er voldoende tijd nodig om voorraadkelders aan te vullen. Felix doet daarom een oproep aan Vitens-klanten. “Is het droog en hebben we te maken met piekverbruik? Ga dan extra zuinig om met drinkwater en vul eventuele buffers aan buiten de piekuren. Oftewel: niet tussen 6.00 en 9.00 uur en 17.00 en 23.00 uur. Zo kan Vitens het water goed blijven verdelen en de druk zo goed mogelijk op peil houden. Ondertussen nemen wij als Accountmanagers onze klanten mee in de situatie. Zo kunnen we samen tot een goede oplossing komen.”

Uitlegvideo's in 1 minuut

Waarom pompt Vitens in de zomer niet gewoon meer water op? En hoe zit het met alle regen die is gevallen? In onze uitlegvideo's geven we in 1 minuut antwoord op veelgestelde vragen over drinkwater.