Boswachter Ruben wil meer water
Vitens ging op pad met boswachter Ruben van Natuurmonumenten. Op de Veluwezoom laat hij zien dat beken droog staan en heide verschroeit is. Het is duidelijk: de natuur heeft dorst. We stellen vijf vragen aan Ruben.
Cookie instellingen
Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.
In welk natuurgebied werk je?
“De Veluwezoom is een prachtig ecologisch rijk gebied met mooie uitzichten. Het meest bekend is de Posbank. Je kunt er heerlijk wandelen. Ik ben boswachter en ecoloog voor Natuurmonumenten en zorg ervoor dat ook de mensen na ons deze pracht kunnen ervaren.”
Mooi! Het leven is hier helemaal perfect, toch?
“Er is helaas ook wat aan de hand in dit paradijsje. De watercrisis verzwakt de natuur. Veel water in Nederland is vervuild. En er is minder water. Eeuwenlang kwam veel smelt- en regenwater uit Europa in onze rivierdelta terecht. Maar heel Europa wordt warmer en droger door klimaatveranderingen.”
Hoe kan een kikkerlandje als Nederland nou een groot waterprobleem hebben?
“We zijn te goed geworden in water afvoeren. Na eeuwen is ons land een soort grote zeef geworden. Het water wordt te snel afgevoerd naar zee. De bodem is na de laatste zomers droog en hard. De beken drogen op. Heide verschroeit. Bomen sterven. Vissen, amfibieën en vlinders staan onder druk. Weidevogels krijgen hun jongen niet groot. Populaties worden kleiner of leggen het loodje.”
Wat is daaraan te doen?
“Gezonde natuur is klimaatproof. Een sterke bondgenoot die het water opzuigt en vasthoudt als een spons. Water dat op weg is naar de zee kun je afremmen, door rivieren en beken natuurlijker te laten slingeren en het water te tijd te geven om weg te zakken. Oevers verzachten en natuurlijk begroeien. Buiten de natuur kun je de bodem gezonder maken door het grondwaterpeil hoog te houden.”
Hoe kunnen mensen thuis helpen?
“Alles in de ecologie hangt samen. Ook in je tuin of op je balkon kun je ruimte maken voor natuur en daarmee droogte en wateroverlast voorkomen. Je kunt tuintegels wippen, regenwater opvangen, een paar oude takken laten liggen, en ruimte maken voor wortels, wormen en kleine kruipers. En bewuster omgaan met het schaarse water."
Geïnspireerd door Ruben? Maak je eigen tuin ook klimaatproof! Vraag het gratis actiepakket aan en ontvang 10 tips van de boswachters van natuurmonumenten.