Waterweetjes
Wat is hard water?
Ondanks dat écht hard water in Nederland bijna niet meer voor komt, ervaren veel mensen toch dat hun water hard is. Maar wat is hard water eigenlijk? Martijn Tas, procestechnoloog bij Vitens, legt het uit.
Calcium + magnesium
Hard water is water waar veel calcium en magnesium in zit. De hardheid van water verschilt per gebied. Bevat de bodem in een bepaald gebied veel calcium en magnesium, dan vind je dat ook in het grondwater terug. Voor je gezondheid is dit niet erg. Calcium is onder andere goed voor je botten. Ook de smaak is prima. Wel is het zo dat hard water zorgt voor meer kalkafzetting. Dat merk je thuis, bijvoorbeeld in de badkamer en in apparaten als de waterkoker. En daar zijn de meeste mensen minder blij mee.
Hoe ontstaat kalk?
Op de vraag of in hard water kalk zit, kunnen we ja en nee antwoorden. Het is namelijk zo dat kalk pas ontstaat als calcium een reactie aangaat met carbonaat. Pas dan krijg je calciumcarbonaat en dat noemen we kalk. Die reactie ontstaat onder andere als je water verwarmt. Bijvoorbeeld als je onder de douche staat. Vandaar dat dit ook de plek is waar je vaak last hebt van kalkaanslag.
Van hard naar zacht(er) water
Drinkwaterbedrijven kunnen water ook zacht maken. Op sommige locaties heeft Vitens een onthardingsinstallatie. In deze installatie zorgen we ervoor dat calcium en magnesium kalk worden. Die kalk halen we vervolgens weer uit het water. Maar we kunnen niet alle kalk uit het water halen. De wet bepaalt dat drinkwaterbedrijven niet al het calcium en magnesium uit het water mogen halen (minimale hardheid van 5,6 dH). Dus krijg je met zacht water, toch nog wat kalkaanslag.
Weten of het water uit jouw kraan hard of zacht is?
Kijk op www.vitens.nl/waterhardheid. Op onze website vind je daarnaast meer informatie over waterhardheid, apparaten ontkalken en het gebruik van waterfilters- en ontharders.
Cookie instellingen
Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.