Sluiting locatie Doorn 

De productielocatie en waterwinning in Doorn heeft een lange geschiedenis, eerst onder de Doornse Watermaatschappij en sinds 2010 als onderdeel van Vitens. Deze locatie levert dagelijks drinkwater aan 4100 Doornse huishoudens. Zowel de productielocatie als waterwinning in Doorn is kwetsbaar en verouderd. Daarom sluit Vitens per 1 mei 2025 de productielocatie in Doorn. De inwoners van Doorn krijgen na de sluiting drinkwater vanuit Cothen.

Een kwetsbare locatie

Het grondwater dat Vitens in Doorn gebruikt voor drinkwater komt uit een ondiepe grondlaag. Dit maakt de waterwinning extra kwetsbaar voor verontreinigingen. Ook is de productielocatie verouderd. Om de winning en de zuivering toekomstbestendig te maken, is vernieuwing en meer ruimte noodzakelijk. Op de huidige locatie is dit niet mogelijk. Daarom is besloten om te stoppen met het maken van drinkwater in Doorn.

Overstap naar Cothen

Na de sluiting van de locatie in Doorn komt het drinkwater uit Cothen. De afgelopen jaren heeft Vitens verschillende stappen ondernomen om dit te kunnen doen. Zo is het bestaande productiebedrijf in Cothen uitgebreid zodat we hier meer water kunnen zuiveren en er is een nieuwe drinkwaterleiding van Cothen naar Doorn gelegd.

Inwoners die nu drinkwater uit Doorn krijgen, ontvangen een brief met de datum van overstap. Met de drinkwaterlevering vanuit Cothen kan Vitens beter de kwaliteit én kwantiteit van het drinkwater garanderen.

Meer informatie

Heeft u vragen? Kijk of uw vraag hieronder wordt beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via CothenDoorn@vitens.nl

Vraag en antwoord

  • Hoe kan het zo zijn dat de waterbedrijven spreken over een tekort aan drinkwaterbronnen terwijl die in Doorn gesloten wordt?

    De drinkwatervraag zal de komende jaren stijgen. Het verschilt per gebied hoe veel dit is. Drinkwater kan via leidingen van het ene gebied naar het andere gebied getransporteerd worden. Een drinkwaterbedrijf onderzoekt dus waar het water vandaan kan komen om aan de stijgende vraag te voldoen. De infrastructuur van de drinkwatervoorziening van Doorn is op dit moment zo ingericht dat Doorn niet kan worden ingezet voor tekorten op andere plekken in de provincie Utrecht. Tegelijkertijd is de winning van Doorn zeer kwetsbaar. Dit komt omdat de winning ondiep is en grotendeels op terrein van derden ligt. De winning is daardoor kwetsbaar voor verontreinigingen. Daarom is besloten te stoppen met het maken van drinkwater in Doorn. 

  • Wordt de grondwaterstand hoger wanneer Vitens stopt met de winning?

    Vitens heeft, in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waterschap HDSR en de provincie Utrecht, onderzocht wat de mogelijke effecten zijn van het stopzetten van de waterwinning op de lokale grondwaterstand. In een specifiek gebied in Doorn kan de grondwaterstand als gevolg hiervan licht stijgen. De mensen die in dit gebied wonen ontvangen extra informatie bij de brief hierover. De betrokken partijen blijven de ontwikkeling van het grondwaterpeil nauwgezet volgen via meetpunten in de omgeving. 

     
  • Heeft het kookadvies van de zomer in 2023 te maken met de sluiting?

    Het kookadvies van afgelopen zomer is niet de aanleiding voor de sluiting  maar wel het gevolg van de kwetsbaarheid van de productielocatie. Vitens heeft destijds maatregelen genomen om de kwaliteit van het drinkwater te borgen. Deze maatregelen werken goed en na het kookadvies van afgelopen zomer hebben we dit gelukkig niet meer voor Doorn hoeven af te geven.   

  • Hadden we door een extra bijdrage per inwoner de bron in Doorn kunnen behouden?

    Nee. Een extra bijdrage van klanten had in het genomen besluit geen verschil kunnen maken in verband met het gebrek aan ruimte, de kwetsbaarheid van de winning en de omvang van de renovatie. 

  • Wordt de kwaliteit van het drinkwater anders?

    Kwalitatief goed drinkwater is waar Vitens voor staat. Vitens hanteert strengere eisen en normen dan de drinkwaterwet van ons vraagt. Het drinkwater uit Cothen voldoet ruim aan deze eisen en levert uitstekend en betrouwbaar drinkwater. 
     
    Het water uit Doorn is iets ‘zachter’ dan het water uit Cothen. Het water uit Doorn heeft een hardheid van 6.7 Duitse graden en het water uit Cothen heeft een hardheid van 7 Duitse graden. Het kan zijn dat u dit kleine verschil in hardheid merkt bij de kalkafzetting in bijvoorbeeld de douchecabine. Water met een hardheid onder de 8 graden wordt geclassificeerd als zacht water. Het drinkwater uit Cothen met 7 Duitse graden is dus zacht water. 

     

  • Waarom is de winning in Doorn niet eerder gesloten?

    Het is niet mogelijk om een winning zomaar te sluiten. Om dit te kunnen doen, hebben we eerst de  bestaande infrastructuur aangepast. Zoals het uitbreiden van de winning in Cothen en het aanleggen van een nieuwe drinkwaterleiding tussen Cothen en Doorn. Daarnaast hebben we een zorgvuldig proces doorlopen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en het waterschap om de gevolgen van de sluiting in kaart te brengen. We hebben onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de grondwaterstand bij het stopzetten van de winning. Omdat het in 2023/2024 ontzettend nat is geweest in Doorn, kiest Vitens er, in overleg met de gemeente, provincie en het waterschap, voor om in mei 2025 te sluiten. Doorgaans gaan we dan een drogere periode in. Tegelijkertijd kan de sluiting vanwege de kwetsbaarheid niet nog langer worden uitgesteld.

  • Wanneer wordt Doorn aangesloten op het productiebedrijf Cothen?

    1 mei 2025. Alle bewoners ontvangen hier een brief over. 

  • Wordt de waterontkalker door jullie vergoed? Wat is de beste ontkalker?

    Nee, Vitens vergoedt geen waterontharders (ontkalkers).  Er is in de drinkwaterwet geen bovengrens aan de hoeveelheid kalk in het water maar wel een ondergrens. Het water in Doorn wordt zelfs opgehard. Het water van Cothen wordt centraal door Vitens onthardt en is met een hardheid van 7 Duitse Graden zacht water. Voor meer informatie: Waterhardheid | Vitens

  • Wat gaat er gebeuren met de watertoren?

    Over de bestemming van de locatie lopen gesprekken met de provincie en gemeente.