- 2 dagen geleden bijgewerkt.

Vitens viert Nationale Kraanwaterdag

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft woensdag 25 september de landelijke aftrap verzorgd van Nationale Kraanwaterdag. Dit jaar wordt Kraanwaterdag voor de vijfde keer landelijk georganiseerd. Het is een dag die in het teken staat van kraanwater als gezonde dorstlesser en meer waterbewustzijn. In heel Nederland doen 200.000 kinderen mee aan Kraanwaterdag. Vitens trapte de dag af op Schiermonnikoog met de leerlingen van basisschool Yn de mande.

Monteur en kinderen die kijken naar een watermeter
Nationale Kraanwaterdag is een initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven. In het Vitens-gebied doen bijna 60.000 kinderen mee aan de viering van deze dag: 260 basisscholen, 54 BSO’s en 13 andere soorten van onderwijs/opvang. Medewerkers van Vitens geven lessen over kraanwater en waterbewustzijn. Ook gaan kinderen zelf aan de slag met waterproefjes en mogen ze onder begeleiding van een monteur sleutelen aan een drinkwaterleiding.

Vitens heeft bewust gekozen voor Schiermonnikoog als locatie voor de landelijke aftrap. “Het bijzondere van dit eiland is dat het zelfvoorzienend is. Veel mensen weten niet hoe drinkwater wordt gemaakt, laat staan op een eiland. En daarnaast waren de basisschool en de gemeente heel enthousiast om hier de landelijke aftrap te verzorgen”, zegt Annemieke Traag, directeur Bestuurszaken van Vitens. “We hebben een heel gaaf programma samengesteld. Zo bezoeken de groepen 7 en 8 onze productielocatie op het eiland. En op het schoolplein hebben we een drinkwaterleiding nagemaakt en werd er geoefend met watermeters aansluiten.”

Bewustzijn

Tijdens kraanwaterdag leren de kinderen dat kraanwater een gezonde dorstlesser is en leren ze over waterbewustzijn. Dit is belangrijk om te zorgen dat er in de toekomst ook nog voldoende drinkwater voor iedereen is. Het Rijk heeft als doel gesteld dat in 2035 het gemiddelde verbruik daalt naar 100 liter per persoon per dag. Nu is dat 130 liter. Daarvan wordt per dag ruim 40% gebruikt om te douchen en zo’n 30% voor toiletgebruik. Slechts 18% van het dagelijkse drinkwaterverbruik wordt gebruikt voor consumptie of het bereiden van eten. Iets korter douchen en de kleine knop gebruiken voor de kleine boodschap op de wc heeft dus al grote impact op het drinkwaterverbruik per persoon. De minister van Infrastructuur en Waterstaat zegt daarover: “Heel goed dat kinderen al op deze leeftijd wordt geleerd dat het drinkwater niet op magische wijze uit de kraan komt”.

Volgens onderzoek van het CBS douchen kinderen van 0 tot 15 jaar gemiddeld 7,8 minuten per dag. Bij de iets oudere kinderen en jongvolwassenen is dat nog hoger. In beide gevallen langer dan volwassenen. “Daar liggen kansen om drinkwater te besparen”, zegt bestuursvoorzitter Tjeerd Roozendaal van Vitens. “Om kinderen op een leuke manier bewust te maken en aan te moedigen om korter te douchen maken kinderen op Nationale Kraanwaterdag bijvoorbeeld hun eigen douchelied. Als het liedje is afgelopen, ga je afdrogen. Als we maximaal 5 minuten zingen per douchebeurt, maken we echt impact”.

De 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven benadrukken dat er niet bespaard moet worden op het drinken van water. “Drinkwater uit de kraan is een eerste levensbehoefte en bovendien gezond en lekker”. Kraanwater drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Om kinderen te vertellen waarom kraanwater gezond is en hoe zij bewust met water kunnen omgaan, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven gezamenlijk Kraanwaterdag. Deze dag wordt ondersteund door veel organisaties waaronder Gezonde School, JOGG, Voedingscentrum, Ons Water en Watereducatie.nl.