- 2 weken geleden bijgewerkt.

Dat vieze water moet niet bij de buren uit de kraan kunnen komen

Van sportschool tot tandarts. Van restaurant tot supermarkt. Vitens komt er over de vloer om de drinkwaterinstallaties te controleren. Dat wij dat als Vitens ook doen, weet lang niet iedereen, vertelt Kaj de Jong, die nu twee jaar als controleur drinkwaterinstallaties bij Vitens werkt en daarvoor acht jaar als monteur. Deze controles zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen viezigheid in de openbare waterleidingen terecht kan komen.
Kaj de Jong, drinkwatercontroleur bij Vitens
Kaj de Jong, controleur drinkwaterinstallaties.
Vitens heeft 25 controleurs drinkwaterinstallaties in dienst. Samen doen ze jaarlijks maar liefst 13.000 bedrijfsbezoeken. ‘Daarvan neem ik er zo’n 600 per jaar voor mijn rekening, voornamelijk in de regio Friesland’, vertelt Kaj. Tijdens die bezoeken loop ik samen met iemand van het bedrijf de hele drinkwaterinstallatie langs. Dit zijn alle waterleidingen die in contact staan met de openbare waterleiding. Ik kijk of de waterleidingen schoon, veilig en op de juiste manier gekoppeld zijn.

In de tandartspraktijk

Bij tandartspraktijken controleer ik bijvoorbeeld of er wel een beveiliging in de watervoorziening voor de tandartsstoel zit. Zo’n beveiliging voorkomt dat het water dat gebruikt wordt tijdens het boren kan terugstromen in de drinkwaterleiding. Zou dat wel kunnen, dan zou dat vieze water in de naastgelegen kamer weer uit de kraan kunnen komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Van boer tot supermarkt

Zo’n zelfde beveiliging op terugstromen moet er ook zitten voor de schoonmaakmachine bij de supermarkt. En voor de melkrobot van de boer. Allemaal om te voorkomen dat water uit een bedrijf in de openbare drinkwaterleidingen terecht kan komen. Daarnaast controleer ik of er geen gevaarlijke stoffen in het drinkwaternet terecht kunnen komen en op de groei van mogelijk aanwezige bacteriën. Daarbij maakt het verschil wat voor soort bedrijf of instelling je bent.

Legionellabacterie

Zwembaden, jachthavens met douchevoorzieningen, campings, saunacomplexen en gevangenissen bijvoorbeeld zijn verplicht om aan legionellabeheer te doen, legt Kaj uit. Om te voorkomen dat hun klanten of cliënten een besmetting met deze ziekmakende bacterie oplopen. Daar controleer ik dus niet alleen de installatie, maar ook of ze hun logboek met de uitslagen van de watermonsters goed bijhouden. Dat is dus weer een heel andere controle dan in de plaatselijke supermarkt.

Tevreden naar huis

‘Verder probeer ik ook met bedrijven mee te denken. Warm water moet bijvoorbeeld minimaal 60 graden zijn. Staat de boiler afgesteld op 70 of 80 graden, dan is dat zonde van de energie. Dan kun je een ondernemer van dienst zijn door hem te helpen besparen op zijn energieverbruik. Al blijf ik natuurlijk vooral een controleur en geen adviseur, maar het mooiste is als je dit in goede samenwerking met de ondernemer kan doen. Dan rijd ik aan het einde van de dag tevreden naar huis.’