Cambuur en FC Twente scoren met waterbesparing
Cambuur en FC Twente timmeren niet alleen sportief aan de weg, ook qua duurzaamheid ligt de lat hoog. Beide clubs lopen landelijk voorop als het gaat om waterbesparing en -recycling. Niet alleen vanuit een economisch motief, maar ook vanwege hun voorbeeldfunctie. ‘Als voetbalclub hebben we een ongelooflijk groot bereik in de regio’, vertelt Sander Captijn, duurzaamheidscoördinator bij FC Twente. ‘Door concreet aan de slag te gaan met waterbesparing, hopen we dat anderen ons voorbeeld volgen.’
De twee voetbalclubs hebben soortgelijke waterbesparende maatregelen doorgevoerd. Zo worden de grasmatten in Leeuwarden en Enschede nu niet meer besproeid met drinkwater, maar met oppervlaktewater. Het nieuwe stadion van Cambuur is aangesloten op de Harlingervaart, terwijl De Grolsch Veste wordt gevoed door het Twentekanaal. Het veld in Enschede kan bovendien ook van onderaf worden bevochtigd, zodat er geen water verdampt. Nog een weetje: beide clubs vangen overtollig sproeiwater op waarna het wordt hergebruikt.
Waterloze urinoirs
Daarnaast hebben beide clubs geïnvesteerd in waterloze urinoirs. In De Grolsch Veste staat de teller op vijftig, in het hagelnieuwe stadion van Cambuur zijn zelfs álle urinoirs watervrij. Leeuwarden heeft nog een primeur: de gewone toiletten worden doorgespoeld met gerecycled douchewater uit de kleedkamers. Komen er tijdens het doortrekken dan geen shampooresten of haren voorbij? ‘Dat is uitgesloten’, verzekert projectleider Edgar van Perlo. ‘Dankzij het grondige filtersysteem van Hydraloop is het spoelwater helder, veilig en gedesinfecteerd.’
Het samenwerkingsverband tussen Cambuur en Hydraloop is eveneens bijzonder, want beide organisaties zijn geworteld in de Friese hoofdstad. ‘Deze innovatie is dus een Leeuwarder coproductie, dat vind ik supertof’, onderstreept de projectleider.
Vruchten plukken
Hoewel de waterbesparende maatregelen nog maar pas zijn ingevoerd, plukken beide voetbalclubs nu al de vruchten. Qua veldbesproeiing en waterloze urinoirs wordt geen druppel drinkwater meer gebruikt. ‘Oftewel een besparing van honderd procent’, verduidelijkt Sander. Financieel zet dat weliswaar (nog) weinig zoden aan de dijk, maar die prijs betalen Cambuur en FC Twente graag. ‘Het thema water, inclusief -schaarste, raakt ons allemaal’, schetst Edgar. ‘Door daar nú op voor te sorteren, willen we toekomstige watertekorten helpen voorkomen.’Criticasters spreken wellicht van een druppel op de gloeiende plaat, maar in Enschede zijn ze optimistischer gestemd. ‘Alle kleine beetjes helpen’, resumeert de duurzaamheidscoördinator nuchter.
Geen geheimen
Edgar en Sander hopen dat andere organisaties in hun duurzame voetsporen zullen treden. ‘Creëer eerst inzicht in je waterverbruik; oftewel hoeveel kuub verbruik je op welk moment? Het waterbedrijf kan je daar prima bij helpen’, adviseert Sander. ‘Zoek vervolgens contact met andere betrokkenen zoals het waterschap, overheden en kenniscentra. Maak gebruik van bestaande expertise, duurzame innovaties hoef je niet alleen te bedenken’, voegt Edgar toe.Voetbalclubs die meer willen weten over waterbesparende maatregelen mogen altijd bij Cambuur en FC Twente aankloppen. ‘Als het gaat om duurzame oplossingen hebben we geen geheimen, dus kom gerust langs’, benadrukt Sander. ‘Op het veld strijden we tegen elkaar, maar buiten de lijnen willen we elkaar versterken. We delen onze ervaringen graag, zelfs met onze buren uit Almelo’, grapt hij.