Waterhardheid
Kalk en calcium zorgen voor hard water. Wij geven hier meer uitleg.
Hoe hard is mijn water?
Calcium en magnesium komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. Echt hard water komt in Nederland bijna niet meer voor omdat waterbedrijven het water zachter maken als dat nodig is.
Wat is hard water?
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen zitten voornamelijk in steensoorten zoals kalk en krijt en komen van nature voor in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is. De grond en dus ook het water is op elke plaats waar wij het winnen anders, harder of zachter. Daarom verschilt de hardheid van het water ook per woonplaats.
Procestechnoloog Martijn Tas legt uit:
Gevolgen van hard water
Hard water kan kalkaanslag veroorzaken. Als hard water verwarmd wordt, ontstaat ”ketelsteen” in apparaten zoals boilers, geisers, de (af)wasmachine en het koffiezetapparaat. Door deze kalkafzetting op de verwarmingselementen is er meer energie nodig om het water te verwarmen. Ook heeft u dan meer (af)wasmiddel nodig. Dit is nadelig voor de portemonnee en het milieu. Als hard water verdampt blijft de kalk achter. Deze kalkaanslag ziet u terug op tegels, het sanitair en uw douchekop.
Wat kunt u doen tegen hard water?
Maak apparaten regelmatig schoon met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Zo vermindert u de kalkaanslag. Het apparaat blijft dan beter werken en gaat langer mee. Lees altijd eerst de schoonmaakinstructies van het apparaat om te zien met welk middel u het mag schoonmaken of ontkalken.
U kunt de temperatuur van uw warmwatertoestellen ook lager afstellen, dit vermindert de kalkafzetting. Denk er dan wel aan dat de temperatuur minimaal 55 °C moet zijn om schadelijke bacteriën te doden.
Waterontharders
Als u gebruik maakt of wilt gaan maken van een waterontharder moet u met een aantal zaken rekening houden: Zo kan er bacteriegroei ontstaan die de waterkwaliteit (waaronder geur en smaak) negatief kan beïnvloeden. Elke bewerking van kraanwater kan namelijk risico’s opleveren.
Door goed onderhoud en beheer kunt u dit zoveel mogelijk voorkomen. Ook zijn er voorwaarden verbonden aan de wijze waarop de ontharder is aangesloten.