Veilig drinkwater
Terug van vakantie? Spoel uw kranen door!
Bent u een paar dagen niet thuis geweest? Dan heeft het water een tijdje stilgestaan in uw woning. Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in uw woning. Daarom is het goed om direct na terugkomst van vakantie de kranen minimaal 1 minuut flink door te spoelen. Dan is het water weer ververst en kunt u weer genieten van heerlijk schoon drinkwater.
Doorspoeltips
- Spoel eerst het toilet door.
- Draai alle koud- en warmwaterkranen minimaal een minuut lang open. Laat het water stromen en voorkom dat het water vernevelt.
- Houd de douchekop in een met water gevulde emmer. Zo voorkomt u dat het water vernevelt en u het inademt.
- Denk ook aan de tuinslang.
Hergebruik het water
Het water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien! U kunt het opvangen en heel goed gebruiken om uw planten water mee te geven, uw ramen te lappen, het water in de vijver aan te vullen, of om de auto mee te wassen. Kijk hier voor meer tips om slim met drinkwater om te gaan.
Veelgestelde vragen
-
Waarom verandert de kwaliteit van water als het stilstaat?
Als water stilstaat, is het langer in contact met het leidingmateriaal. Het water warmt op en verbruikt de opgeloste zuurstof. Dit kan smaak- en geurklachten veroorzaken. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het een paar dagen stil heeft gestaan.
-
Moet ik de kraan dagelijks doorspoelen?
Nee, dit is niet nodig. Water uit de kraan is van goede kwaliteit. Het komt met een temperatuur van 10 à 15 °C uw huis binnen.
-
Hoelang is water houdbaar?
Water in een flesje blijft drie tot vier dagen goed. Bewaar het wel op een donkere, koele plaats. U kunt water langer bewaren in de koelkast, maar dan moet de kan of fles zijn afgesloten. In een open verpakking kunnen er bacteriën van andere producten in terechtkomen. Dat kan geur en smaak aan het water geven.
-
Hoelang is water goed in de leidingen van Vitens?
Water verblijft maar kort in de leidingen van Vitens. Er is ook geen sprake van stilstaand water. Daardoor blijft de kwaliteit goed.
-
Wat is het gevaar van de legionellabacterie?
Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken. Een besmetting kunt u oplopen door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit. Bij warm douchen is er sprake van verneveld water. Legionellagroei kan plaatsvinden bij stilstaand water en temperaturen tussen de 25 en 55 graden. Een besmetting is makkelijk te voorkomen. Zorg dat de temperatuur van warmwaterapparaten met een voorraadvat (zoals boilers en sommige combiketels) op minimaal 55 graden is afgestemd. En spoel uw kranen minimaal 1 minuut door als u een paar dagen niet thuis bent geweest.
-
Waarom zit de legionellabacterie in het drinkwater?
De legionellabacterie is van nature in hele lage aantallen aanwezig in de grond- en drinkwater. Deze aantallen zijn zo klein, dat het technisch niet te meten is. De legionellabacterie vormt pas een probleem als deze kan groeien. Dit gebeurt in water met een temperatuur tussen 25 en 55 °C. Hierbij kunnen grote aantallen bereiken als het water langere tijd stilstaat. Normaal gebeurt dit niet, doordat je dagelijks drinkwater gebruikt. Als u een paar dagen weg bent geweest, is het belangrijk om uw kranen door te spoelen.
-
Hoe spoel ik de douchekop veilig door?
Als u de douchekop preventief wilt reinigen, kunt u het volgende doen. Dompel de douchekop in een emmer met water. Spoel de douche vervolgens minimaal een minuut door. Dit zorgt ervoor dat eventuele bacteriën worden weggespoeld. Dit is belangrijk, omdat besmetting met de legionellabacterie vooral plaatsvindt door het inademen van waternevel.