Montferland
Waterwingebied
In de provincie Gelderland ligt ten westen van Zeddam in het Bergherbos drinkwaterproductiebedrijf Van Heek. In deze bosrijke omgeving met veel reliëf liggen de toppen van de stuwwal van het Montferland op ruim tachtig meter boven NAP. Vlakbij het productiebedrijf liggen ook de drie waterwingebieden Galgenberg, Hettenheuvel en Van Heek. Deze terreinen pacht Vitens van Natuurmonumenten en Huis Bergh.
Waterwingebied
Sinds 1977 wordt er water gewonnen op deze plek. Nu mogen we jaarlijks tot 3,75 miljoen kubieke meter water uit de bodem pompen. Bij het productiebedrijf verwijderen we met zandfilters stoffen als ijzer, kalk en mangaan. We slaan het schone water op in speciale kelders en leveren het daarna aan de inwoners van Azewijn, Braamt, Etten, Gaanderen, Kilder, Lengel, Loerbeek, Netterden, Stokkum, Terborg, Varsselder, Veldhunten, Vethuizen en Wieken.
Een duurzaam productiebedrijf
In 2017 is er een nieuw productiebedrijf neergezet. Het met duurzaam hout beklede gebouw is ontworpen om het bestaande landschap te versterken en er tevens in op te gaan. Het gebruikte hout is zogenaamd Accoya hout. Dat is geen houtsoort, maar de naam van het proces waarmee het hout wordt verduurzaamd. Met een hoge concentratie azijn wordt de celstructuur van het hout veranderd waarbij de celwanden ‘geblokt’ worden voor vochtopname. Hierdoor vraagt het hout minder onderhoud en wordt het ongeschikt voor schimmels om te eten. In het gebouw zijn ruimtes aangebracht voor de huisvesting van vleermuizen en uilen. Deze ruimtes zijn herkenbaar aan de vlieggaten in de houten wanden aan de noordzijde van het gebouw.
Flora en fauna
Het bos in de omgeving van het productiebedrijf is rond 1850 aangeplant. Tot 1900 bestond het gebied zelf ook nog geheel uit bos, wat vervolgens in de periode 1900-1960 stukje voor stukje gekapt is. Naast gevarieerd bos zijn er nu ook (deels ruige) graslanden. Hier zien we regelmatig diverse broedvogels zoals de kneu en de boompieper, maar ook de bijzondere soorten grauwe klauwier, geelgors en roodborsttapuit. Er is hier ook een speciale oeverzwaluwwand aangelegd en een faunapaal geplaatst met nestgelegenheid voor vogels. Vanaf de uitkijktoren kan je de dieren in het gebied observeren.
Route voor reptielen
Dwars door het Bergherbos is een 6 kilometer lange reptielencorridor aangelegd. Deze loopt ook over het waterwingebied. De corridor verbindt de twee afzonderlijke leefgebieden van reptielen als de gladde slang en zandhagedis, zodat de populaties zich daar kan uitbreiden. Waarnemingen van de zeldzame gladde slang zijn welkom!
Help ons de natuur beschermen
De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om de heide zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. De heide is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is alleen toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Er loopt een mountainbikeroute door het gebied, buiten deze route om zijn fietsers niet toegestaan.
Ontdek en bezoek het Bergherbos
In de wandelapp van het IVN staat een wandelroute van 4,5 kilometer door het Bergherbos.
Startpunt: Parkeerplaats ’t Peeske
Peeskeweg
7037 CH in Beek (gemeente Montferland)
Bij de historische wandelroute van 4,3 kilometer door het Bergherbos kom je langs de waterwinputten op de Hettenheuvel.
Startpunt: Parkeerplaats Hettenheuvel
Zeddamse weg 5
7035 DC in Kilder