Fikkersdries
Uitbreiding drinkwaterwinning en nieuwbouw zuiveringsinstallatie
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
-
Hoe werkt een zuiveringsinstallatie, hoe maken jullie het water schoon?
Informatie over hoe wij water maken is te vinden op deze pagina: Water maken | Vitens
-
Hoeveel water winnen en zuiveren jullie jaarlijks bij Fikkersdries en waar komt dit water vandaan?
Fikkerdries heeft een vergunning voor 24 miljoen m3 drinkwater per jaar. Dit is voldoende om ongeveer 220.000 huishoudens dagelijks van vers en betrouwbaar drinkwater te voorzien. Op Fikkersdries staan twee zuiveringslocaties:
• Fikkersdries I: zuivert het water van puttenveld Fikkersdries. Hier hebben wij een vergunning om 12 miljoen m3 (kubieke meter) drinkwater per jaar te winnen.
• Fikkersdries II: zuivert het water van Hemmen en Zetten. Hier hebben wij een vergunning om 6 miljoen m3 drinkwater per jaar te winnen bij Hemmen en 6 miljoen m3 drinkwater per jaar bij Zetten.
-
Waar komt het grondwater vandaan voor de waterwinning bij Fikkersdries?
Het grondwater voor de winning bij Fikkersdries komt uit het tweede watervoerende pakket op circa 33-68 m onder de grond, die voornamelijk gevoed wordt door grondwater vanaf de Veluwe. De eerste, meest ondiepe laag, is vooral belangrijk voor natuur en grondgebonden landbouw.
-
Zijn er effecten in de omgeving door de huidige winning bij Fikkersdries?
Het onttrekken van grondwater heeft invloed op de waterdruk in diepe watervoerende lagen, en op grondwaterstanden in de omgeving. De mate waarin dit invloed heeft hangt af van de hoeveelheid water die onttrokken wordt, de diepte in de ondergrond en aanwezigheid van scheidende kleilagen. Daarnaast zijn veel andere factoren van invloed op het grondwater: klimaat, regenval, rivierstanden, lokaal oppervlaktewater, particuliere en zakelijke winningen (o.a. beregening, vorstbescherming en koeling) en verdamping.
Effecten van meer (of minder) grondwateronttrekking worden in beeld gebracht en beoordeeld in een milieueffectenrapportage (MER).
-
Welke dorpen en steden maken gebruik van het water dat Vitens wint bij Fikkersdries?
Fikkersdries levert aan de omgeving van Driel, Huissen, Bemmel, Beuningen, Nijmegen en Arnhem.
-
Wat doet Vitens aan verduurzaming?
Vitens heeft als doel om in 2030 zo duurzaam mogelijk water te winnen. Dit betekent onder andere het zelf opwekken van (zonne-)energie voor zuiveringslocaties, efficiënter water zuiveren en afvalproducten zoals kalk hergebruiken. Meer weten over het duurzaamheidsbeleid van Vitens? Kijk dan op de website: https://www.vitens.nl/Over-Vitens/Elke-druppel-duurzaam.
-
Zet Vitens zich in op waterbesparing om de noodzaak van meer waterwinning te verminderen?
Vitens voert bewustwordingsprogramma’s uit om mensen te stimuleren zuiniger met water om te gaan. Bekijk de tips over hoe je water kunt besparen . Op nationaal niveau praat en denkt Vitens mee wat (vanuit beleid en regels) gedaan kan worden om waterbesparing te stimuleren.
-
Hoe blijft de omgeving betrokken bij alle ontwikkelingen op Fikkersdries?
Vitens organiseert informatiebijeenkomsten voor bewoners uit Driel. Ook houden we omwonenden en geïnteresseerden op de hoogte via een nieuwsbrief. Het is belangrijk betrokkenen te informeren over de nieuwbouw en andere ontwikkelingen op de zuiveringsinstallatie en het winveld. Meld u aan voor de nieuwsbrief.
-
Waarom wordt de huidige zuiveringsinstallatie (Fikkersdries 1) vervangen?
De huidige zuiveringsinstallatie (1973) voldoet niet meer aan moderne veiligheids- en kwaliteitseisen. Omdat de infrastructuur op deze locatie al aanwezig is heeft Vitens ervoor gekozen om de bestaande zuiveringsinstallatie te vernieuwen. De vraag naar drinkwater stijgt, daarom houden we bij de bouw rekening met een grotere drinkwatervraag voor de toekomst. De nieuwe zuiveringsinstallatie kan 18 miljoen m3 drinkwater maken.
-
Hoe ziet het nieuwbouwontwerp eruit voor Fikkersdries I
Bekijk het ontwerp. De omvang van het gebouw is vastgesteld om te voldoen aan drinkwater-, beveiligings- en ARBO-eisen.
-
Wat is de planning van de werkzaamheden?
De bouwwerkzaamheden starten waarschijnlijk eind 2024. Het streven is om in 2027 de nieuwe zuiveringsinstallatie in gebruik te nemen. We informeren bewoners en andere betrokkenen tijdig over de verwachtingen.
-
Wat gaat de omgeving merken van de bouwwerkzaamheden?
Van maandag t/m vrijdag rijdt er bouwverkeer rondom de zuiveringsinstallatie en kan er lawaai zijn door de bouwactiviteiten. Er wordt een tijdelijke bouwweg gecreëerd. Deze loopt parallel aan de N387. Het lokale verkeer heeft hierdoor geen last van het bouwverkeer.
-
Blijft het wandelpad behouden aan de zuidzijde van Fikkersdries?
Ja.
-
Worden de bomen op het terrein van Vitens gekapt voor de nieuwbouw?
Op dit momenten worden er onderzoeken uitgevoerd die de impact op de bomen in kaart brengen. De resultaten worden verwacht in 2024.
-
Welke duurzaamheidsmaatregelen neemt Vitens bij het realiseren van de nieuwbouw?
In het ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheidsmaatregelen voor het gebouw, de installatie en het terrein. Voorbeelden van maatregelen zijn het hergebruiken van materialen, het leggen van zonnepanelen, de CO2-impact beperken en we letten op de herkomst van de materialen.
-
Waarom is meer waterwinning nodig?
Door toenemende bevolking, huizenbouw en vaker voorkomende warme perioden stijgt de vraag naar drinkwater. Om deze groeiende vraag te beantwoorden en om te voorkomen dat we tijdens piekmomenten de waterdruk moeten verlagen, zoekt Vitens in heel Gelderland naar mogelijkheden voor extra waterwinning.
-
Is er een tekort aan drinkwater?
Ja. Om te zorgen dat iedereen in alle situaties voldoende drinkwater krijgt moet Vitens een bepaalde hoeveelheid water produceren en in reserve hebben. De vraag naar drinkwater in Gelderland overtreft deze hoeveelheid en zal naar verwachting tot 2030 stijgen, wat resulteert in een jaarlijks tekort van 13,5 miljoen m³, gelijk aan het verbruik van circa 123.000 huishoudens.
-
Wat wordt er onderzocht bij de mogelijkheden voor uitbreiding?
Er wordt onderzocht of en hoe de huidige waterwinning kan worden uitgebreid, met aandacht voor de effecten op bewoners, leefomgeving, landbouw, gebouwen en natuur. Specifiek richt het onderzoek zich op een potentiële uitbreiding van 3 miljoen m³ per jaar bij Fikkersdries.
-
Hoe ziet het onderzoek naar de uitbreiding van waterwinning eruit
Het onderzoek naar de mogelijkheid om meer grondwater te winnen bij Fikkersdries gaat aan de hand van een zorgvuldig proces. Stap 1 is de milieueffectenrapportage (MER). Dit proces heeft als doel om de effecten van de winning op verschillende milieuthema’s in kaart te brengen. Hierbij worden verschillende aspecten bekeken, waaronder bodemdaling, effecten op grondwaterstand en de impact op natuur en landbouw. In de eerste fase wordt een onderzoeksaanpak opgesteld, vastgelegd in de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD).
De tweede stap is het daadwerkelijk uitvoeren van de benodigde onderzoeken. Deze onderzoeken helpen om de verschillende mogelijkheden voor extra waterwinning te beoordelen en af te wegen. De resultaten van de onderzoeken komen terecht in de milieueffectrapportage. Op basis van dit rapport dient Vitens een vergunningaanvraag in bij de de provincie.
-
Hoeveel extra winputten zijn er nodig, en waar komen deze
Het aantal en de locatie van nieuwe waterputten zijn nog onbekend en worden bepaald na verdere onderzoeken.
-
Wordt de impact van nieuwe winningen op bestaande bronnen zoals die op de Veluwe onderzocht?
Ja, het effect van nieuwe waterwinning wordt geanalyseerd met computermodellen die rekening houden met alle bekende, bestaande onttrekkingen.
-
Wat is de impact van extra wateronttrekking op de grondwaterstand?
De potentiële impact van een extra onttrekking van 3 miljoen m³ per jaar op de grondwaterstand wordt onderzocht in het MER.
-
Waarom wordt er een nieuwe transportleiding aangelegd?
Fikkersdries levert aan o.a. Driel, Huissen, Bemmel, Beuningen, Nijmegen en Arnhem. De transportleiding richting Hoekelum creëert een betere verdeling van water in de regio. Dat betekent dat wanneer er piekvragen zijn, water uit andere regio's voor leveringszekerheid zorgt.
-
Gaat het oppompen van meer grondwater schade opleveren aan huizen?
In het milieueffectrapport (MER) wordt onderzocht wat het effect van extra onttrekken op bodemdaling en zetting is, en of dit schade aan gebouwen en infrastructuur kan veroorzaken.
-
Gaan jullie vooraf de staat van mijn huis beoordelen en daarna monitoren?
Eerst zullen onderzoeken bepalen of er risico's zijn op schade. Indien risico’s op schade niet geheel kan worden uitgesloten, zal in overleg met betrokkenen mogelijk een nulmeting en monitoring plaatsvinden.
-
Wat zijn de oorzaken van bodemdaling in Nederland?
Bodemdaling kan komen door droogpompen van polders, winnen van grondstoffen, aanleg van infrastructuur, grondwateronttrekking en natuurlijke processen zoals verdichting van de bodem, rivierpeilen en klimaatverandering.
-
Onderzoeken jullie de effecten op de land- en tuinbouw?
Land- en tuinbouw spelen een belangrijke rol in deze regio. De gevolgen van de uitbreiding van waterwinning worden daarom uitgebreid onderzocht. Voor het thema landbouw worden de effecten van wateroverlast en droogte op landbouwpercelen in kaart gebracht aan de hand van het model ‘WaterWijzer Landbouw’. Dit model berekent de impact op de gewasopbrengsten die wordt veroorzaakt door natte of droge omstandigheden. Dit doen wij voor: grasland, akkerland, vollegrondstuinbouw en voor de teelt van laan- en fruitbomen.
-
Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitbreiding voor agrarische gronden?
Wij verwachten niet dat een uitbreiding van de winning gevolgen heeft voor de agrarische gronden. In het MER worden de effecten van de uitbreiding op de grondwaterstand en landbouw onderzocht. Dit doen wij met dezelfde instrumenten en methoden als de AdviesCommissie Schade Grondwater (ACSG). Hieruit kunnen we mogelijk ook afleiden wat dit betekent voor de teelt van bepaalde hoogwaardige gewassen.
Mogelijk wordt – bij de uitbreiding van de winning – het grondwaterbeschermingsgebied uitgebreid. Indien dat het geval is houden we ons aan de regels voor grondwaterbeschermingsgebieden, waaronder landelijke regels voor gewasbeschermingsmiddelen.
-
Wat is een grondwaterbeschermingsgebied?
Dit is een aangewezen gebied waar maatregelen worden genomen om de kwaliteit van het grondwater te beschermen. De regels voor grondwaterbescherming kunnen variëren per gebied.
-
Hoe ziet het grondwaterbeschermingsgebied rond Fikkersdries eruit?
Het grondwaterbeschermingsgebied bestaat uit drie zones:
- het waterwingebied direct rond de putten, waar strenge beschermingsmaatregelen gelden om verontreiniging te voorkomen;
- het omringende grondwaterbeschermingsgebied waar beperkingen zijn op bepaalde industriële activiteiten zoals tankstations;
- een boringsvrije zone waarin grondboringen dieper dan 3 meter aan strenge voorwaarden moeten voldoen.
Kijk voor meer informatie op: www.gelderland.nl/vergunningen/boringsvrije-zone. Bekijk de detailkaart van de zones via: www.nationaalgeoregister.nl.
-
• Wat betekent de uitbreiding van de drinkwaterwinning voor de grootte van de grondwaterbeschermingszones?
In het MER wordt de 25-jaarszone berekend. Dit is het gebied waarbinnen het grondwater binnen 25 jaar de waterwinning bereikt. De 25-jaarszone geeft een indicatie van het benodigde beschermingsgebied. Als de provincie een vergunning verleent aan Vitens voor de uitbreiding, worden er nieuwe grondwaterbeschermingszones worden berekend. Deze kunnen groter zijn dan de huidige zones. De regels van de zones in het vergrote gebied zijn dan van toepassing. Vitens neemt de mogelijke wijziging van de omvang en ligging van het grondwaterbeschermingsgebied mee in de mer-onderzoeken.
De wijziging van het grondwaterbeschermingsgebied kan financiële gevolgen hebben voor omliggende bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer u extra maatregelen moet nemen ter bescherming van het grondwater. Denk aan extra regels voor gewasbescherming. Denkt u schade te ondervinden door de uitbreiding van het grondwaterbeschermingsgebied? Neem contact op met de provincie.
-
Zijn er regels voor het aanleggen van nieuwe beregeningsputten in beschermingszones?
Het aanleggen van nieuwe beregeningsputten (of andere grondwateronttrekkingen) in grondwaterbeschermingszones is mogelijk. Wel gelden er regels vanuit waterschappen en de provincie voor het boren en afwerken van boorputten. Zo mag je niet door beschermende kleilagen boren.
Daarnaast gelden er vanuit waterschappen en de provincie regels voor grondwateronttrekking. Voor het onttrekken van oppervlaktewater is toestemming nodig van het waterschap. Voor het onttrekken van grondwater kan een melding of vergunning van het waterschap of de provincie nodig zijn.
-
Houden jullie rekening met de natuur?
Ja, we vinden het belangrijk om de natuur in de provincie Gelderland te beschermen. Wij volgen de regels die zijn beschreven in de Omgevingswet en de Omgevingsverordening. In het mer-onderzoekt kijkt Vitens naar de effecten op de natuur en met welke kaders we rekening moeten houden.
-
Welke economische activiteiten mogen er gedaan worden binnen de beschermingsgebieden?
Voor informatie over de regelgeving kijkt u op www.gelderland.nl/vergunningen.