't Klooster
Waterwingebied
Waterwingebied 't Klooster ligt ten westen van natuurgebied ’t Zand bij Hengelo. Dit gebied van 62 hectare is een oase van rust en ruisende bomen. Geniet in deze omgeving van het coulisselandschap, de kleine heideterreintjes en de afwisseling in boomsoorten.
Waterwingebied
Wist jij dat Vitens op een diepte van 21 tot 37 meter het grondwater wint voor de inwoners van Hengelo, Ruurlo en omgeving? Jaarlijks mag Vitens hier 5,0 miljoen kubieke meter water oppompen uit de bodem. We zuiveren het water en zorgen ervoor dat het als schoon drinkwater uit de kraan komt. Vitens beheert het waterwingebied 't Klooster als natuurgebied. Natuur is namelijk niet alleen mooi, het biedt ook garantie dat er geen vreemde stoffen in het grondwater terechtkomen.
Water vasthouden
Sommige delen van het bos bestaan uit een afwisseling van slootjes en walletjes. Dit noemen we ‘rabatten’. Vroeger was dit deel van de Achterhoek erg nat. Door het bos te ontwateren via de slootjes en de uitgegraven grond op de walletjes te zetten, kon er toch bos groeien. Nu gebruiken we de rabatten omgekeerd: als er veel regenwater is (in de winter) infiltreren we water vanuit de Veengoot in het bos. Op deze manier kunnen we het grondwater aanvullen omdat deze regio nu erg droog is. Een ander middel om meer water vast te houden, is het geleidelijk vervangen van naaldhoutbomen door loofhoutbomen. Loofhoutbomen verdampen namelijk geen water in de wintermaanden. Je zult dus over de jaren heen steeds minder grove dennen en douglassen zien en meer berken, eiken, beuken en lindes.
Flora en fauna
Als je goed kijkt, kom je verscholen in de bossen een heideveld tegen; met nog enkele jeneverbessen. Speciaal voor reeën, hazen en ander wild is er in dit gebied een ecologische akker. Hier halen de dieren hun voedsel en in de bossen vinden ze een schuilplaats. De akker zaaien we jaarlijks in met groenbemester, gerst of rogge. Op deze graanakker is de bijzondere kleine parelmoervlinder gezien. Hoewel dit vooral een vlinder van de duinen is, kan vooral in de zomermaanden de kleine parelmoervlinder over grote afstanden zwerven; vandaar dat hij ook af en toe op verschillende plaatsen in het binnenland wordt gezien.
Variatie in het terrein, zorgt voor variatie in soorten. Op de akkers groeien met name een- of tweejarige soorten. Door de bodembewerking moeten de planten iedere keer weer uit zaad beginnen. Voorbeelden daarvan zijn het akker– en het driekleurig viooltje. Juist op deze viooltjes komt de kleine parelmoervlinder af. Voor nectar en om eitjes onder af te zetten. Met wat geluk is de kleine parelmoervlinder dan een ‘blijvertje’ voor 't Klooster.
De graslanden direct om het productiebedrijf zijn erg bloemrijk. De daar gelegen waterwinputten liggen tussen de margrieten, knoopkruid en pinksterbloemen. Op de pinksterbloemen komt de vlinder het oranjetipje af. In de bossen van 't Klooster woont een dassenfamilie. Zij zoeken graag naar insecten in de graslanden en de akkers.
Bezoek waterwingebied 't Klooster
Parkeerplaats Toppunt is een ideaal startpunt voor prachtige wandel- en fietstochten in het bosgebied. Startpunt: TOP Hengelo, Bleekstraat 3, 7255 XZ Hengelo . Door het gebied kun je een wandeling van 4 kilometer maken.
Help ons de natuur beschermen
De natuur is mooi, maar ook kwetsbaar. Om het gebied zoveel mogelijk te beschermen, geldt er een aantal regels. Het gebied is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wandelen is toegestaan op de paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Houd je aan de regels die gelden in de natuurgebieden. Neem het afval van je wandeling even mee naar huis.