- 2 weken geleden bijgewerkt.

‘Het geeft me een goed gevoel dat schoon regenwater nu niet zomaar in het riool belandt’

Als ik vertel dat ik een wadi in mijn tuin heb, krijg ik vaak de opmerking “je hebt een wát in je tuin?!, vertelt Sanne Janssen, senior communicatieadviseur bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Maar het leuke is dat een wadi in vrijwel elke tuin aan te leggen is. Ook in een kleinere tuin. Zelfs dan helpt een wadi al om bewuster met water om te gaan en wateroverlast te verminderen.  En als bonus ga je misschien net als Sanne anders naar regen kijken én krijg je er leven in je tuin voor terug.
Sanne Janssen van Milieu Centraal
Sanne Janssen van Milieu Centraal.
Bij een wadi denken de meeste mensen aan een lager gelegen stuk gras met eventueel wat riet in een woonwijk. Maar dat kan dus ook in een tuin. Een wadi gaat samen met het afkoppelen van je regenpijp. Door de regenpijp af te koppelen, stroomt het regenwater dat op het dak valt via de regenpijp de tuin in en eventueel naar een wadi. Dit voorkomt overbelasting van het riool. In plaats daarvan zakt het water langzaam de bodem in voor bomen en planten. Of vult het uiteindelijk de ondergrondse drinkwatervoorraden aan. ‘Wadi’s zijn dus hartstikke nuttig’, aldus Sanne die zich binnen haar werk voor Milieu Centraal bezighoudt met onderwerpen als het vergroenen van tuinen en tuinen aanpassen aan het veranderende klimaat.

Ongeveer twee bij één

Ook vanuit haar werk weet Sanne dus veel over de pluspunten van een wadi. ‘Thuis moest er dus zeker één komen’, lacht Sanne. ‘Anderhalf jaar geleden was het zover. Toen hebben we onze regenpijpen afgekoppeld van het riool en een wadi van ongeveer twee bij één meter aangelegd. We hebben deze klus samen met een hovenier aangepakt die is aangesloten bij de vakgroep Wilde Weelde. Zij werken vanuit een ecologische visie.

Een spannend moment

‘Een goede vuistregel is dat je voor elke vierkante meter dak, een halve meter niet betegelde grond in je tuin moet hebben met een diepte van 5 tot 7 centimeter waar regenwater in kan wegzakken’, vertelt Sanne. ‘Daarbij ligt het er ook aan of je op zand- of op kleigrond woont. Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan waarmee je je regenpijp van het riool kunt afkoppelen, om het water daarna bijvoorbeeld naar een wadi te leiden. Al die stappen hebben wij in onze tuin ook doorlopen. Toen het moment kwam dat we onze regenpijpen loskoppelden van het riool, zaten we bij de eerste regenbui voor het raam. Dan is het toch even spannend of de boel niet blank komt te staan. Maar dat is nog nooit gebeurd. De wadi kan al het water dat valt prima aan.’

Spelen bij de wadi

Het geeft me een goed gevoel dat het schone regenwater nu niet meer in het riool belandt. En dat we perioden van droogte beter kunnen overbruggen. Uiteindelijk komt het anders ook weer bij Vitens terecht, waar het dan gezuiverd wordt. Nu gebruiken we het meteen waar het valt. Ook brengt de wadi Sanne en haar gezin andere dingen. ‘Onze kinderen van 6 en 8 spelen al vanaf de aanleg bij de wadi. Natuurlijk vooral als deze vol water staat. Dat is leuk om te zien. De wadi heeft ons zelfs anders naar regen doen kijken. Regent het nu? Dan kijk ik naar mijn wadi en vind ik het leuk als er water in blijft staan. Hij wordt ook steeds mooier. De kattenstaart en dotterbloem die we erin gezet hebben, doen het heel goed. De dotterbloem kan er heel goed tegen weken helemaal onder water te staan, om vervolgens weer een tijd droog te staan. Als ik dan ook nog vlinders bij onze wadi zie, kan ik daar echt van genieten.’

Meer weten?

Op de website van Milieu Centraal staat het stappenplan: regenpijp afkoppelen. Met daarbij ook een handige regenwatercalculator om uit te rekenen hoeveel meter onbetegelde tuin er nodig is ten opzichte van de grootte van het dak.

Hulp nodig bij de aanleg van een wadi? De Vakgroep Wilde Weelde is een vakvereniging van hoveniers, verspreid door heel Nederland, die milieubewust werken vanuit een ecologische visie aan een natuurrijke omgeving.